Dalam kes perbicaraan arwah Tan Sri Jamaluddin Jarjis baru-baru ini, seorang saksi iaitu adik tirinya memberitahu yang arwah semasa hidupnya konsisten memberikan elaun bulanan RM15,000 dan RM10,000 hingga RM20,000 setiap kali berkunjung ke rumahnya. Pemberiaan itulah yang digunakan untuk menampung keperluan makan minumnya dan ibunya, perbelanjaan rumah, di samping untuk menjelaskan bil perubatan kerana beliau menjalani rawatan dialisis. Rawatan dialisis ini jika dijalani di hospital swasta memang akan membebankan kewangan, terutamanya ia perlu dilakukan secara kerap beberapa kali setiap minggu.

Yang menarik perhatian saya ialah bantuan ini tetap diteruskan walaupun setelah arwah meninggal dunia. Namun, bantuannya ada yang kekal, ada yang berkurangan dan ada yang terhenti selepas beberapa ketika. Yang terhenti ialah bekalan ikan segar dari Pahang dan pembayaran bil Astro (baru diteruskan bayaran Astro dan bekalan ikan sebulan yang lalu). Elaun bulanan diteruskan namun berkurang sedikit demi sedikit sehingga akhirnya terhenti pada Julai 2017.

Elaun bulanan itu disalurkan melalui tiga syarikat milik arwah dan pembayaran elaun itu dikendalikan oleh sahabat rapat arwah yang juga pekerja di syarikat tersebut. Mereka lah yang dipercayai oleh arwah untuk menjaga keluarganya.

Setelah elaun terhenti, beliau terpaksa bergantung kepada bantuan maknya dan pinjaman sahabat rapat arwah.

Pemberian Terhenti Bila Pemberi Meninggal

Adik tiri arwah Tan Sri Jamaluddin dan ibunya banyak bergantung kepadanya dari segi kewangan. Dalam keadaan adik tirinya itu perlu menjalani dialisis, bantuan kewangan itu sangat penting sebagai talian hayat untuk perbelanjaan kehidupannya dan ibunya. Bantuan kewangan elaun yang disalurkan oleh arwah pun bukanlah sedikit. Sudah tentu lifestyle dan perjalanan hidup seharian akan terganggu apabila elaun berkurangan dan akhirnya terhenti.

Beliau bergantung kepada ihsan sahabat rapat arwah untuk meneruskan pemberian elaun seperti sebelum kematian arwah. Pergantungan kepada manusia ada kelemahannya. Manusia boleh berubah (Tidak menolak kemungkinan ada faktor luaran lain yang mempengaruhi). Faktor manusiawi yang tidak tentu ini yang membuatkan kita risau tentang kebajikan waris yang tidak terjamin bila kita tiada.

Nampak lompongnya di situ?

Produk Amanah Wasiyyah Shoppe

Di sinilah Wasiyyah Shoppe selaku syarikat amanah yang terikat dengan Akta Syarikat Amanah 1949 dapat memenuhi aspirasi pemilik harta yang risau jika manusia yang dipercayai tidak dapat memenuhi hasratnya. Akta ini mengikat Wasiyyah Shoppe untuk melaksanakan amanah yang telah digariskan oleh pemilik harta. Jika disabitkan ada pelanggaran arahan itu, maka syarikat boleh dikenakan hukuman denda yang sangat berat.

Bentuk arahan yang boleh dibuat agak fleksibel. Dalam kes di atas, arahan pengagihan seperti memberikan elaun bulanan kepada individu tertentu boleh dibuat dan boleh dinyatakan syarat seperti berapa lama tempoh pemberian itu dilaksanakan.

Dalam isu lain, pemilik harta boleh meletakkan hendak memberi elaun bulanan kepada orang yang akan memelihara anaknya, jika dia meninggal dahulu. Contohnya semasa hidup dia dah berpesan kepada adiknya untuk menjaga hal ehwal anaknya. Takkan nak pesan suruh jaga saja tanpa sediakan wang, betul? Bila dah ada sediakan wang pula, bagaimana nak memastikan adiknya akan menunaikan tanggungjawab menjaga anaknya dengan baik? Wasiyyah Shoppe boleh membantu menjaga amanah tersebut.

Ada endless possibilities bentuk arahan amanah yang boleh dibuat oleh pemilik harta. Tapi of course, semuanya ada had. Pemilik boleh nyatakan concern, hasrat dan perancangan cara agihan, dan syarikat akan menentukan samada ia boleh dilaksanakan. Sebab jangan dilupa, bila arahan itu telah tertulis dalam dokumen amanah, maka WAJIB untuk syarikat melaksanakan amanah tersebut sebaiknya. Ada Akta yang melindungi amanah pemilik.

Kenapa Bukan Hibah Takaful?

Banyak misconception yang berlegar di kalangan agen Takaful yang katanya Hibah Takaful akan melangsaikan hutang dan membolehkan waris meneruskan lifestyle seperti biasa. Lifestyle ini dikira berdasarkan kos sara hidup yang sekarang ini dan pampasan Hibah disyor untuk cukup menampung keperluan sara hidup atau lifestyle untuk tempoh 10 tahun.

Apa yang silapnya? Waris tak dapat ke pampasan tu?

Part tu memang tak silap. Waris akan dapat seperti yang tertera dalam polisi.

Tapi waris bukan dapat secara bulanan. Dan berlainan dengan harapan pemilik harta, waris tidak terikat untuk melangsaikan hutangnya dengan menggunakan hibah Takaful.

Syarikat Takaful akan menyerahkan Hibah secara segelempuk atau lump sum. Apa yang merisaukan ialah situasi psikologi penerima Hibah yang menerima wang runtuh seperti itu dikhuatiri mungkin ada kesamaan dengan pemenang loteri atau penerima wang gratuiti atau VSS. Akan ada kehendak untuk melabur sana sini seperti MLM, membazir membeli barangan mewah atau membeli tanpa had. Bayangkan anda peroleh wang sejuta ringgit yang sebelum ini difikirkan mustahili.

Ramai pemenang loteri yang hit huge jackpot menjadi miskin dalam masa yang singkat. Pastinya bukan itu hasrat pemilik harta. Hasratnya agar Hibah Takaful itu dapat sustain dan digunakan dalam tempoh yang panjang. Sekurang-kurangnya 10 tahun untuk mengekalkan lifestyle yang sama, contohnya.

Sinergi Produk Amanah dan Hibah Takaful

Saya belum sebut tentang sumber harta yang boleh diambil untuk menunaikan hasrat amanah yang telah digariskan oleh pemilik harta.

Connecting the dots, antara sumber harta itu adalah Hibah Takaful. Anda dah tahu kekurangan dari pelaksanaan Hibah Takaful. Syarikat Takaful hanya bertanggungjawab untuk menyerahkan pampasan wang itu kepada penerima. Tetapi arahan lanjut dan hasrat perlaksanaan seperti pengagihan secara berkala, atau pemberian khas apabila berlaku situasi tertentu seperti elaun penjagaan anak atau bayaran perubatan hanya boleh dilengkapkan dengan mengambil produk amanah. Malah penyelesaian hutang menggunakan Hibah Takaful juga boleh dinyatakan.

Dah jelas betapa power nya produk Amanah?

Boleh lah contact saya Ansari di 019-749 8210 atau KLIK SINI.

Rujukan berkaitan kes TS JJ: hmetro