Saya banyak terima persoalan tentang kos penyediaan Hibah. Betul, soalan ini memang relevan, sebab tiada servis dan perkhidmatan yang disediakan secara percuma. Adakalanya soalan harga Hibah ditanya di awal PM di Whatsapp menggantikan salam, kekadang sejurus selepas salam perkenalan. Walau bila pun soalan diajukan, sehabis mungkin saya akan cuba menjawabnya setelah prospek faham tentang Hibah dan memastikan harta yang nak dihibah telah memenuhi syarat dan rukun Hibah.

Inilah caranya untuk kita pastikan NILAI dokumen Hibah ini sampai dan difahami betul-betul oleh prospek.

Kenapa nak hibah, bukan wasiat atau Faraid sahaja? Kenapa buat Hibah dengan Wasiyyah Shoppe? Kenapa ia ‘mahal’?

Kalau anda datang dari background sales and marketing, pastinya anda biasa dengan konsep menjual dengan menekankan ‘nilai’ servis yang bakal diterima, berbanding ‘harga’ yang dibayar. Ini bukan nak kata harga itu tidak penting. Transaksi jualbeli tidak akan berlaku jika pembeli tidak hendak mengeluarkan kos yang dipinta. Begitu juga penjual tidak akan menjalankan servis sekiranya bajet yang diminta terlalu rendah.

value what you get

Setiap orang ada nilai diri yang dikejar. Graduan yang baru bekerja membeli Honda City kerana mahukan nilai ‘status’, walaupun terpaksa membayar separuh dari gajinya untuk ansuran bulanan dan maintanance. Nilai status yang dikejar juga yang membuatkan mereka yang lebih berkemampuan membeli Rolls Royce, walaupun cukai dan insurans tahunannya sangat tinggi, melangkaui utiliti kereta mewah itu yang tidak dijadikan kereta harian.

 

Nilai Dokumen Hibah

Nilai sebuah dokumen Hibah ialah nilai kasih sayang. Kita buah Hibah kerana hendak mengeratkan hubungan kasih sayang dalam keluarga dan memastikan kebajikan mereka terpelihara apabila kita tiada. Termasuk dalam rukun Hibah ialah penerima perlu maklum dan menerima (qabul) harta yang dihibah. Maka kasih sayang itu dieratkan semasa kita masih ada lagi.

Hibah kepada isteri tidak boleh ditarik balik melainkan dengan persetujuannya. Dalam istilah Melayu, tidak boleh ‘buruk siku’. Itu menunjukkan tahap keseriusan kita hendak memberi dengan ikhlas dan mahukan perhubungan suami isteri yang berpanjangan.

Adakalanya mertua berubah hati terhadap menantu apabila anaknya sudah meninggal dunia. Mereka tetap menuntut hak ke atas harta pusaka anak atas sebab sumbangan mereka membela dan mendidik anaknya sehingga dewasa. Maka si isteri jangan pula salahkan ibu ayah mertua kerana tindakan mereka itu tiada salahnya. Mereka ada hak yang tertulis dalam Surah an-Nisa’:11. Menafikan hak mereka atau menyatakan mereka tamak adalah berlawanan dengan arahan Allah yang menyatakan secara spesifik bahagian hak ibu ayah arwah. 

Di sinilah pentingnya perancangan harta pusaka dibuat semasa masih hidup lagi. Apabila rumah itu sudah dihibahkan kepada isteri semasa hidup, pemberian itu tidak lagi tertakluk kepada pembahagian Faraid. Ibu ayah tidak lagi berhak menuntut, kerana harta itu telah diberikan kepada isteri semasa hidup melalui Hibah.

Namun saya bukanlah nak menyuruh anda melebihkan isteri dan melupakan ibu ayah. Saya menyarankan untuk anda rancang harta dan pusaka agar ada harta yang ditinggalkan kepada waris lain termasuklah ibu ayah, samada niat itu dizahirkan melalui dokumen Hibah atau diserahkan mengikut pembahagian Faraid.

Maka, dengan membuat Hibah, kita telah menzahirkan nilai kasih sayang terhadap keluarga. Kerana sayang, kita concern tentang nasib mereka. Tidak menyerahkan nasib mereka kepada takdir, atau budi bicara waris lain untuk melepaskan hak ke atas rumah selepas ketiadaan kita.

 

Berapa Kos Dokumen Hibah?

Sebab anda baca artikel ni sebab nak tahu kos Hibah kan?

Setiap syarikat ada harga penyediaan dokumen Hibah yang tersendiri. Sebabnya setiap syarikat ada kosnya yang tersendiri, metod dan expertise tersendiri sehingga terhasilnya dokumen tersebut. 

Ada syarikat yang jual servis Hibah serendah RM15. Dah ada template, cuma perlu isi ruangan pemberi, penerima, harta yang nak dihibah, saksi dan buat pembayaran. Agakan saya, tiada proses semakan dokumen mahupun pengesahan hakmilik harta yang dibuat. Kerana itu akan melibatkan kos tenaga kerja profesional seperti peguam.

Murah, dan sesuai untuk mereka yang berfikiran “Asalkan ada..lagi baik dari tiada..”. Murah sekarang, tapi mungkin ada kesukaran buat waris pada masa hadapan jika dokumen Hibah itu dicabar kesahihannya. Boleh terbatal hibah, dan harta itu kembali mengikut Faraid.

Kos penyediaan Hibah oleh Wasiyyah Shoppe bermula dari RM1,600.

 

Mahal ke?

Tidak mahal, jika dibandingkan dengan nilai harta yang dihibahkan. Jika harta itu hendak ditebus nilai dengan hak Faraid waris lain, sudah pasti kosnya jauh lebih tinggi.

Objektif syarikat ialah untuk memastikan dokumen Hibah yang disediakan laku dan tiada masalah untuk disahkan di Mahkamah Syariah sekiranya dicabar. Di samping itu, dokumen yang disediakan sentiasa dipastikan menepati garis panduan hukum Syariah dan tidak bercanggah dengan undang-undang sivil dan syariah negara kita.

Untuk mencapai tahap itu, kertas kerja penyelidikan berkaitan Hibah Harta Bercagar telah terhasil melalui geran yang diberikan kepada universiti tempatan. Kertas kerja ini menilai secara komprehensif dan menyeluruh mengenai isu berkaitan hibah bersyarat dan hibah harta yang masih dalam pinjaman. Jika anda sudah survey, hampir kesemua syarikat pusaka hanya menyediakan hibah untuk harta yang sudah habis dibayar sahaja. Wasiyyah Shoppe terkecuali.

hibah rumah bercagar

Wasiyyah Shoppe juga melantik panel Syariah berkaliber bagi memastikan perkhidmatan sentiasa selari dengan perubahan undang-undang negara. Panel syariah ini bukan main tangkap muat.. mereka semua ini  mempunyai ilmu dan pengalaman relevan dengan industri ini. Seorang daripadanya adalah bekas Hakim Mahkamah Rayuan.   

panel syariah wasiyyah shoppe

 

Teruskan dengan Hibah?

Saya tak kata Hibah Wasiyyah Shoppe ini yang paling murah. Tapi saya yakin bahawa ianya ialah yang paling efektif dan berkesan. Wasiyyah Shoppe adalah pengeluar Hibah terbanyak di Malaysia. Nak tahu dokumen Hibah itu sempurna atau tidak adalah apabila ianya telah dinilai, dibicara dan akhirnya disahkan oleh hakim Mahkamah Syariah.

Dengan rekod lebih 300 kes Hibah berjaya disahkan, Wasiyyah Shoppe adalah syarikat syarikat yang paling terkehadapan dalam Hibah. Bagi yang buat Hibah dengan peguam atau syarikat lain, cuba tanya mereka jika mereka pernah sahkan Hibah?

Jika nak proceed, boleh Whatsapp saya Ansari 019-749 8210 atau klik SINI.