Saya banyak terima persoalan tentang kos penyediaan Hibah terutamanya kos hibah rumah. Soalan ini memang relevan, sebab tiada servis dan perkhidmatan yang disediakan secara percuma. Namun begitu, untuk terus meletakkan harga sebenarnya tidak win-win kepada saya mahupun kepada anda. Beri peluang kepada diri sendiri untuk faham kenapa harga servis berbeza-beza.

Mudah-mudahan dengan membaca artikel ini seterusnya, anda akan faham kenapa anda patut:

  • Tolak tawaran penyediaan dokumen hibah dengan kos rendah yang tidak masuk akal
  • Tolak servis peguam yang kepakarannya BUKAN dalam bidang hibah dan pusaka
  • Faham apa prioriti yang perlu diambil berat untuk memilih syarikat yang layak menyediakan dokumen Hibah anda
  • Dokumen Hibah adalah dokumen legal, dan perlu sentiasa relevan dengan perkembangan undang-undang semasa
  • Kayu ukur berkesannya Hibah yang dibuat: berjaya disahkan di Mahkamah Syariah

Hibah adalah sejenis dokumen teknikal yang belum ada aktanya di Malaysia, perlukan kepakaran peguam yang faham tentang complexity berkenaan hibah, dan memastikan dokumen itu tiada masalah untuk disahkan di mahkamah syariah.

Kos dan nilai servis saling berhubung kait. NILAI dokumen Hibah yang disediakan perlu difahami betul-betul oleh prospek.

Kenapa nak hibah, bukan wasiat atau Faraid sahaja?

Kenapa buat Hibah dengan Wasiyyah Shoppe?

Kenapa sini ‘mahal’, syarikat sana buat murah?

Adakah penyedia dokumen pernah mengesahkan dokumen Hibahnya di Mahkamah Syariah?

value what you get

 

Nilai Dokumen Hibah

Setiap orang ada nilai diri yang dikejar.

Kenapa sesetengah graduan yang baru saja bekerja sanggup menghabiskan separuh gajinya untuk Honda City? Tetapi ada pula yang cuma pakai Myvi, tetapi menghabiskan gaji untuk beli rumah?

Wang gaji kita terhad, oleh itu ke mana kita belanjakannya bergantung kepada nilai yang dipegang semasa itu – nakkan status, utiliti, bahagia, ketenangan dan sebagainya. Nilai itu banyak dipengaruhi oleh emosi, peer pressure dan social proof. Maka boleh jadi kita terlalu terikut-ikut dengan kawan sehingga merugikan peluang untuk dibelanjakan kepada keperluan.

Bila kita keluarkan kos untuk Hibah, nilainya bukan untuk diri sendiri; tetapi untuk kebaikan penerima Hibah.

Bukan juga pada masa ini, tetapi pada masa hadapan, setelah kita tiada. Semasa kita dah tidak boleh berbuat apa.

Sebab itu, nilai sebuah dokumen Hibah ialah nilai kasih sayang. 

Kerana sayangkan penerima, kos menjadi prioriti kedua. Prioriti utama ialah untuk memastikan dokumen Hibah itu LENGKAP DAN BERKESAN.

Lengkap kerana dibuat oleh syarikat atau peguam yang benar-benar faham tentang Hibah – rukun dan syarat perlaksanannya, dan menyediakannya sesuai dengan keperluan Mahkamah Syariah serta tidak bertentangan dengan Mahkamah Sivil. 

Apabila ada perubahan dari segi undang-undang yang berkait dengan kesahan dokumen Hibah yang disediakan, syarikat akan advise sekiranya perlu amendment. Bermakna, Wasiyyah Shoppe sentiasa peka dengan perkembangan semasa. Barulah berkesan.

Proses nak menyediakan dokumen yang lengkap dan berkesan perlu kepada penyelidikan dan input dari ilmuan dan pemain industri, yang sudah tentu memakan kos yang besar. Ianya penting, dan disebabkan itu Wasiyyah Shoppe tidak akan mengabaikan proses tersebut. Maka kos yang terlibat dikongsi bersama dengan pelanggan Hibah.

 

Berapa Kos Dokumen Hibah?

Kos penyediaan Hibah oleh Wasiyyah Shoppe bermula dari RM1,600, bergantung kepada harta yang nak dihibah. Bagi yang berminat tetapi kurang bajet, cara pembayaran seperti ansuran boleh dibincangkan.

Cuba bandingkan kos hibah itu dengan nilai harta yang dihibahkan. Contohnya hibah rumah yang bernilai RM500,000 pada harga semasa. Rumah itu mungkin akan meningkat nilainya semasa meninggal nanti, dan jika hendak ditebus nilai dengan hak Faraid waris lain, sudah pasti bila dibandingkan, kos hibah hanya celah gigi saja.

Dan yang sering dilupakan ialah tebus pusaka hanya boleh dilaksanakan jika waris lain bersetuju. Jika waris bertegas mahukan rumah itu, maka tiada makna nilai wang yang ditawarkan.

Perbandingan Kos Hibah Dengan Syarikat Lain

Bagi yang nak bandingkan kos Hibah dengan syarikat lain, terus terang saya kata, ia tidak mudah. For starter, anda kena tahu beza Hibah Mutlak dan Hibah Bersyarat. Isu lain, apakah jenis kontrak yang digunakan. Nama saja dokumen Hibah, tetapi di dalamnya berbeza-beza; ada yang gunakan instrumen Mahkamah Sivil dan namakannya Hibah.

Yang buat Hibah Bersyarat pula, syarat apa yang digunakan? Dengan kontroversi dan khilaf berkaitan Hibah Bersyarat, sejauh mana anda konfiden dengan peguam yang tidak pernah pun melalui perbicaraan pengesahan Hibah?

Oleh demikian, yang lebih selamat ialah percaya kepada reputasi syarikat penyedia dokumen.

 

Reputasi Wasiyyah Shoppe

Objektif syarikat ialah untuk memastikan dokumen Hibah yang disediakan laku dan tiada masalah untuk disahkan di Mahkamah Syariah sekiranya dicabar. Di samping itu, dokumen yang disediakan sentiasa dipastikan menepati garis panduan hukum Syariah dan tidak bercanggah dengan undang-undang sivil dan syariah negara kita.

Untuk mencapai tahap itu, kertas kerja penyelidikan berkaitan Hibah Harta Bercagar telah terhasil melalui geran yang diberikan kepada universiti tempatan. Kertas kerja ini menilai secara komprehensif dan menyeluruh mengenai isu berkaitan hibah bersyarat dan hibah harta yang masih dalam pinjaman. Jika anda sudah survey, hampir kesemua syarikat pusaka hanya menyediakan hibah untuk harta yang sudah habis dibayar sahaja. Wasiyyah Shoppe terkecuali.

hibah rumah bercagar

Wasiyyah Shoppe juga melantik panel Syariah berkaliber bagi memastikan perkhidmatan sentiasa selari dengan perubahan undang-undang negara. Panel syariah ini bukan main tangkap muat.. mereka semua ini  mempunyai ilmu dan pengalaman relevan dengan industri ini. Seorang daripadanya adalah bekas Hakim Mahkamah Rayuan.   

panel syariah wasiyyah shoppe

 

Teruskan dengan Hibah?

Saya tak kata Hibah Wasiyyah Shoppe ini yang paling murah. Tapi saya yakin bahawa ianya ialah yang paling lengkap dan berkesan.

Wasiyyah Shoppe adalah pengeluar Hibah terbanyak di Malaysia. 

Dengan rekod lebih 300 kes Hibah berjaya disahkan, Wasiyyah Shoppe adalah syarikat syarikat yang paling terkehadapan dalam Hibah. Bagi yang buat Hibah dengan peguam atau syarikat lain, cuba tanya mereka jika mereka pernah sahkan Hibah?

Jika nak proceed, boleh Whatsapp saya Ansari 019-749 8210 atau klik SINI.

 

Share This

Share this post with your friends!