Semangat Buy Muslim First (BMF) Dalam Wasiyyah Shoppe

Semangat Buy Muslim First (BMF) Dalam Wasiyyah Shoppe

Bahang Kempen #BuyMuslimFirst masih lagi terasa. Bagi pihak peniaga, kempen ini membawa rezeki mencurah-curah kerana membuka peluang free marketing kepada berjuta hungry crowd. Dalam group Facebook yang sudah melebih 1 juta followers itu, followers ini bukan sahaja ‘like’ posting peniaga Muslim yang mempromosikan produk mereka, malah dengan semangat #BMF ini, saya yakin ada lonjakan drastik dari segi jualan mereka.

Bagaimanapun, semangat #BMF ini banyak tertumpu kepada makanan dan bahan mentah. Kurang sekali tumpuan diberikan kepada produk servis seperti Takaful, Unit Trust mahupun servis perancangan harta dan pengurusan pusaka seperti yang ditawarkan oleh Wasiyyah Shoppe.

Pilih Wasiyyah Shoppe, Pilih BMF

Wasiyyah Shoppe mempunyai visi dan misi yang selari dengan syariat Islam (atau BMF 😀), iaitu menjadi organisasi perancangan harta dan pengurusan pusaka yang bukan sahaja mengendalikan harta dan pusaka umat Islam, tetapi yang paling penting ianya berlandaskan Patuh Syariah.

1. Patuh Syariah 2. Personalized Service

1. Patuh Syariah 2. Mendidik masyarakat 3. Solusi syariah yang inovatif dan komprehensif 4. Personalized service 5. Kos minima

Wasiyyah Shoppe 100% Muslim

Dalam artikel sebelum ini, saya ada menulis tentang ‘produk Muslim’ yang tidak sepenunya menepati #BMF apabila ada sumber bahan mentahnya diperoleh dari non-Muslim. Sudah pasti, dalam keadaan sekarang ini sangat sukar untuk kita dapatkan ‘Muslim’ dalam setiap level supply chain.

Dalam bidang servis juga tidak banyak bezanya. Adakalanya sesebuah syarikat itu ‘terpaksa’ mendapatkan bantuan non-Muslim untuk kepentingan sustainability bisnes seperti mendapatkan suntikan modal bisnes, nasihat, pengaruh dan sebagainya.

Kini setelah 15 tahun beroperasi di tanah air, WSB menjadi syarikat amanah yang paling banyak mengeluarkan dokumen Hibah di Malaysia. Produk servis yang ditawarkan telah melebihi 30 produk iaitu merangkumi produk perancangan harta, pengurusan pusaka dan produk Amanah.

Pencapaian ini lebih manis lagi apabila Wasiyyah Shoppe diterajui oleh Muslim kesemuanya:

  • Pemegang saham Wasiyyah Shoppe 100% Muslim
  • Lembaga Pengarah 100% Muslim
  • Pengurusan Kanan dan staf kakitangan 100% Muslim
  • Perunding 100% Muslim (TIADA non-Muslim dibenarkan menjadi perunding)

Muslim 100% Sahaja Belum Cukup..

Industri pewarisan Muslim ini sangat teknikal kerana ia berkait dengan undang-undang Sivil dan Syariah. Maka untuk menyediakan dokumen Hibah yang lengkap dan sempurna, terutamanya Hibah Harta Bercagar bukanlah sesuatu yang mudah. Perlunya pengetahuan undang-undang tempatan, ilmu syariah dan hubungan networking yang jitu agar servis yang ditawarkan sentiasa updated dengan perkembangan dan perubahan dalam industri.

Undang-undang tempatan bukanlah statik, ianya bersifat dinamik dan boleh berubah. Contoh yang terdekat ialah pindaan kuasa Pusaka Kecil untuk menguruskan harta di bawah RM5 juta baru-baru ini.

Saya tidak akan sarankan anda ambil servis Wasiyyah Shoppe hanya kerana ianya 100% Muslim.

Taruhan anda ialah masa depan waris, apabila anda sudah tiada di muka bumi dan tidak mampu lagi mempertahankan hak waris yang disayangi. Maka, syarat yang WAJIB dipenuhi juga ialah Ilmu dan Kepakaran, seperti yang dijelaskan di atas.

Panel Penasihat Wasiyyah Shoppe adalah ilmuan ustaz ustazah yang khusus dalam bidang pusaka, bekas pegawai yang pernah memimpin cawangan Pejabat Tanah dan Galian dan Pengerusi Panel Syariah Wasiyyah Shoppe yang juga bekas Hakim Mahkamah Rayuan Syariah dan menjadi pakar rujuk Hakim Mahkamah Syariah, Dato’ Seri Dr Md Yusop Che Teh.

jawatankuasa

Mendaulatkan Mahkamah Syariah

Kita sebagai seorang Muslim yang bukan hanya pada nama seharusnya berusaha sedaya upaya untuk menaikkan darjat Mahkamah Syariah. Hal ehwal undang-undang khusus berkaitan umat Islam di Malaysia seperti Hibah, Wasiat, Harta Sepencarian, Hadhonah dan sebagainya ditadbir di bawah Mahkamah Syariah.

Anda jangan terkejut.

Ada syarikat pusaka yang membuat dokumen ‘Hibah’, tetapi dokumen yang disediakan itu adalah dokumen Mahkamah Sivil. Bermaksud, ia sebenarnya bukanlah Hibah seperti yang kita fahami, tetapi berselindung di sebalik nama Hibah

Visi dan misi Wasiyyah Shoppe adalah Patuh Syariah. Maka dokumen Hibah yang disediakan terlebih dahulu diselia dan dibincang dengan mendalam oleh panel Syariah agar menepati requirements yang ditetapkan oleh Mahkamah Syariah. Maka sekiranya ada pertikaian, Hakim Mahkamah Syariah lah yang akan memutuskan, bukannya Hakim Mahkamah Sivil.

Ada kalanya geran penyelidikan diberi kepada penyelidik universiti contohnya seperti Hibah Rumah Bercagar. Ini untuk benar-benar memastikan dokumen Hibah itu bertepatan dengan syariah dan juga sesuai dengan keperluan undang-undang. Syarikat tidak mahu menzalimi waris-waris client yang tidak dapat menuntut harta yang telah diHibah, hanya kerana dokumen Hibah yang dibuat tidak mencukupi rukun Hibah.

Support BMF, Support Wasiyyah Shoppe

Dah cukup rasanya hujah-hujah yang saya kemukakan. Secara jujur, saya bukanlah nak sokongan simpati dan menggunakan sentimen BMF yang tengah hangat sekarang ini. Saya cuma nak menarik perhatian pembaca yang kita ada solusi patuh syariah untuk merungkai masalah aset beku lebih RM70 bilion.

Solusi Sivil pun ada. Tapi bukan dengan kami, Wasiyyah Shoppe.

Pilihan di tangan anda.

Boleh Whatsapp saya, Ansari 019-749 8210 atau klik SINI.

Kempen Buy Muslim First. Wajarkah?

Kempen Buy Muslim First. Wajarkah?

Kempen #BuyMuslimFirst (#BMF), #BuyMuslimBumiputeraFirst (#BMBF), dan #BeliProdukMuslim sangat viral dan hangat diperkatakan di media sosial. Sana sini orang menyebut tentang produk Muslim; ada yang brand nya tak pernah didengari, tapi dibawa ke hadapan kerana diusahakan oleh usahawan Muslim. Ataupun produk Muslim mainstream, tetapi dikedepankan berbanding produk non Muslim. Ada juga produk bertulisan jawi, tetapi di’kantoi’kan yang ianya bukanlah produk Muslim. 

Sebenarnya definisi ‘produk Muslim’ itu tidak dijelaskan dengan lengkap. Banyak andaian yang dibuat kerana masing-masing ada definisi mengikut kefahaman sendiri. Kebanyakannya membuat klasifikasi bersandarkan kepada nama pengusaha atau pengilang di label produk. Jika namanya bunyi seperti Melayu, maka ia adalah pengusaha Muslim. Okay, katakanlah syarikat itu memang milik usahawan Muslim. Bagaimana kesnya jika dalam supply chain penghasilan ‘produk Muslim’ itu, bahan mentahnya diambil daripada non Muslim? Adakah ia masih dikira sebagai produk Muslim?

Bagaimana pula situasinya jika pengilangnya non Muslim, disahkan Halal, dan sumber bahan mentah diambil dari Muslim? Adakah patut ia ditolak, meskipun ia turut membantu Muslim dengan mendapatkan bekalan bahan mentah?

Dari satu segi, kempen #BMF ini menggambarkan ruh kesatuan umat Islam di Malaysia yang ingin saling bantu membantu menguatkan ekonomi umat. Angka 1 juta follower cepat sahaja dicapai dalam satu group Facebook yang memperjuangkan #BMF. Malah ia dihangatkan dengan diskusi dan engagement dalam setiap posting di group tersebut yang sangat rancak. Namun, isu bangsa dan agama adalah isu yang sensitif. Ada sahaja bad apples atau pihak yang ingin mengeksploitasi peluang yang ada. Dakwaan membuta tuli dan tidak berasas seperti yang dilemparkan terhadap pasaraya Econsave yang dimiliki oleh non Muslim boleh menjejaskan kempen ini. Malah ada juga yang mengaitkan kempen ini dengan political mileage, apatah lagi apabila kempen ini pada asalnya bermula dengan kempen boikot produk non Muslim. Unsur ini harus dibuang jauh-jauh.

Satu masa dahulu, kumpulan Arqam telah berjaya membentuk kekuatan ekonomi yang besar. Sayang kerana pimpinan dan ajarannya telah difatwa sesat. 

Kempen #BMF diharap dapat menguatkan ekonomi umat Islam di Malaysia dengan mempromosikan kebergantungan dan sokongan sesama sendiri, serta mendapat sokongan dari non Muslim juga. Namun ia boleh juga membina jurang antara kaum dan bangsa jika ia tidak dikawal. Atau boleh juga ia menjadi hangat hangat tahi ayam. Hanya rancak seketika.

Yang lebih penting, pilihlah produk yang Halal dan Thoyyiban kerana itulah saranan agama kita.

Perkembangan Kes Pusaka Arwah Tan Sri Jamaluddin Jarjis

Perkembangan Kes Pusaka Arwah Tan Sri Jamaluddin Jarjis

Ibu kepada Allahyarham Tan Sri Jamaluddin Jarjis, Aminah Abdullah, 85, akan meneruskan perbicaraan saman terhadap dua cucunya iaitu Nur Anis, 34, dan Ikwan Hafiz, 32 berhubung dakwaan gagal memasukkan syer tiga buah syarikat lebih RM1.3 bilion dalam senarai aset harta pusaka. 

Aminah telah memfailkan saman itu pada 3 Januari yang lalu yang mendakwa kedua-dua defendan sebagai pentadbir bersama harta pusaka arwah Jamaluddin gagal memasukkan sebahagian syer tiga buah syarikat iaitu Rantai Wawasan Sdn. Bhd.; Alpine Motion Sdn. Bhd. dan Ivory Insights Wawasan Sdn. Bhd. ke dalam senarai aset dan liabiliti milik Allahyarham.

Aminah mendakwa tindakan itu dibuat bertujuan menafikan hak dan kepentingannya selaku plaintif sebagai benefisiari (pe­nerima) terhadap harta pusaka itu.

Aminah juga mendakwa ke­dua-dua cucunya itu gagal menyatakan anggaran nilai bagi setiap satu syer tiga syarikat itu yang bernilai RM1,384,312,154 dua tahun enam bulan selepas kematian Jamaluddin dan gagal memberi maklumat berhubung harta pusaka sebelum plaintif melantik peguam syarie dan peguamcara untuk bertindak bagi pihak plaintif.

“Pada hari ini kedua-dua defendan ada menawarkan untuk memberi wang faraid (pembahagian harta) kepada anak guam kami namun kami menolak tawaran itu kerana mendapati ia tiada mengena dengan saman sivil mengenai saham syarikat yang dikemukakan di mahkamah ini,” katanya.

Defendan-defendan juga didakwa gagal memasukkan ke dalam senarai aset yang dimiliki Allahyarham iaitu sebuah apartmen di Beacon Street, Boston, Amerika Syarikat dengan anggaran nilai RM10 juta yang dilampirkan bersama surat pentadbiran.

Selain itu beliau mendakwa ada diminta menandatangani dua dokumen iaitu surat penolakan berkaitan permohonan defendan untuk geran surat kuasa dan ikatan perkiraan keluarga. Menurutnya, kedua-dua defendan tahu bahawa plaintif seorang buta huruf.

Sehubungan itu Aminah menuntut kedua-dua defendan memindah milik saham tiga syarikat itu kepada pentadbir bersama harta pusaka.

Beliau juga menuntut pentadbir bersama harta pusaka meminda senarai aset di dalam geran surat kuasa dengan memasukkan saham yang dituntut serta mengakaunkan dividen, bonus, keuntungan dan isu terbitan dalam tiga syarikat kepada beliau.

Turut dituntut kedua-dua defendan menandatangani kesemua dokumen yang perlu selain kos serta relif lain yang sesuai.

Sumber: Kosmo

Agensi Adalah Lantikan Wasiyyah Shoppe, Bukan Syarikat Asing atau Pihak Ketiga. Jangan Keliru

Agensi Adalah Lantikan Wasiyyah Shoppe, Bukan Syarikat Asing atau Pihak Ketiga. Jangan Keliru

Pada Hari Raya Aidil Adha hari ke-2 yang baru saja berlalu, saya telah meluangkan masa bertemu dengan prospek suami isteri yang berniat hendak mendaftar Hibah. Walaupun masih dalam mood bercuti Raya, saya setuju untuk berjumpa kerana ini sahaja masa yang mereka ada kerana mereka akan bekerja pada hari berikutnya. Prospek mempunyai sebab yang kuat untuk mendaftar Hibah, kerana mereka masih belum dikurniakan anak. Tambah lagi, loan rumah yang dibuat di bawah nama isteri seorang, tetapi rumah dimiliki bersama dengan suami.

Perbincangan berlangsung seperti yang biasa dilakukan. Saya ceritakan kesemuanya tentang pros and cons Hibah dan plan pengurusan al-Wasitah. Dokumen yang diperlukan untuk mendaftar saya ambil dan prospek tandatangan dokumen akuan sebagai tanda bersetuju. Namun begitu, tindakannya hanya sekerat jalan. Keesokan harinya, prospek memaklumkan yang dia hendak batalkan pendaftaran Hibah. Alasan yang dinyatakan adalah ‘curiga’ sy adalah ‘pihak ketiga’, bukan directly di bawah WSB. Pihak ketiga, kerana ada tertera nama dan alamat agensi Kausar di name card.

Saya tarik nafas dalam-dalam. Cuba untuk jelaskan dengan tenang. Sebagaimana syarikat Takaful dan hartanah, perunding yang hendak menjual produk dan servis syarikat haruslah berdaftar di bawah agensi sah yang berdaftar dengan syarikat. Syarikat biasanya tidak akan melayan prospek yang ingin berurusan terus dengan HQ, kerana itulah sistem jualan yang dipraktikkan. Syarikat ada peranannya yang tersendiri. Begitu juga agensi dan perunding pun ada peranannya yang tersendiri. Intrusions dalam melaksanakan peranan yang sepatutnya diuruskan oleh pihak lagi satu akan menjejaskan sistem jualan dan servis yang dibina. HQ tidak menjual, kerana ia akan mengakibatkan ‘persaingan’ yang tidak sihat. Malah mereka lebih produktif dan efisien bila fokus dalam job scope yang telah dikhaskan seperti menyediakan dokumen Hibah, product development dan sebagainya. Kerja-kerja jualan di leverage kepada perunding.

Agensi lah yg akan melaksanakan training produk dengan lebih mendalam, mengajar konsep dan skil jualan, memotivasikan perunding dan mewujudkan suasana positif dalam kalangan perunding. Biasanya perunding menjadi produktif bila berada di bawah agensi yg proaktif. Dalam konteks Pewarisan yg sarat dgn ilmu teknikal, agensi juga yang banyak berperanan menjawab persoalan dan berkongsi ilmu. Selain inisiatif perunding dan perkongsian dari Wasiyyah Shoppe itu sendiri lah.

Walaupun setelah saya nyatakan bahawa agensi BUKANLAH PIHAK KETIGA atau syarikat asing, in fact ini adalah sistem yang dilaksanakan oleh WSB, seperti yang dijelaskan di atas (sebagai info tambahan, saya adalah perunding di bawah Kausar, iaitu agensi di bawah Wasiyyah Shoppe yang terbesar), mereka tetap berkeras utk batalkan. Jarang sekali saya dapat prospek yg ada kekeliruan begini, tapi for the sake of clarity ingin sekali lagi saya tegaskan…

Kami perunding berdaftar di bawah WSB dan bukan pihak ketiga. Agensi Kausar tempat kami bernaung bukanlah syarikat yg terasing dari WSB, tapi ia adalah part of sistem jualan dalam WSB.

Pindaan – Pusaka Kecil Kini Urus Harta Bawah RM5 juta

Pindaan – Pusaka Kecil Kini Urus Harta Bawah RM5 juta

Usai urusan pengkebumian, antara urusan yang perlu diselesaikan secepat mungkin ialah menguruskan prosedur tuntuan pusaka arwah. Arwah sudah beralih ke alam Barzakh, maka harta pusaka itu kini hak kepunyaan waris Faraid. Bagaimanapun, harta Faraid yang tinggal untuk dibahagikan adalah bakinya setelah menolak kos pengkebumian, hutang arwah dengan Allah dan manusia, hibah dan wasiat. Sekiranya ada harta arwah yang telah dihibahkan semasa hidup, dokumen hibah yang berkait dengan harta itu perlu dikemukakan kepada waris untuk membolehkan harta itu diasingkan dari harta pusaka.

Bagi yang tidak berpengalaman menguruskan harta pusaka, prosedur ini boleh menjadi rumit dan memakan masa yang lama. Masa yang lama ini juga termasuklah waris bertangguh2 untuk memulakan prosedur pengurusan, atau tidak mencapai kata persetujuan dan kerjasama dari waris yang lain.

Perkara pertama yang perlu dipastikan oleh Wasi atau pentadbir harta pusaka yang dilantik ialah menentukan terlebih dahulu institusi mana yang perlu dituju untuk memulakan prosedur tuntutan pusaka. Ada tiga institusi terlibat dan secara umumnya jenis dan nilai harta yang diuruskan adalah seperti berikut:

  • Pejabat Pusaka Kecil – Harta bawah nilai RM2 juta dan MESTI ada HARTA TAK ALIH seperti tanah atau rumah
  • Mahkamah Tinggi – Harta Alih/Tak Alih atas nilai RM2 juta
  • Amanah Raya – Harta Alih bernilai RM600,000 ke bawah

Perbezaan kos dan caj bagi setiap institusi di atas tidak sama. Caj di Pusaka Kecil adalah yang terendah. Namun begitu, sekiranya pusaka si mati hanya terdiri daripada harta alih sahaja seperti wang simpanan, saham, ASB dan sebagainya, urusan pusaka akan ditolak ke Amanah Raya atau Mahkamah Tinggi. Urusan di Mahkamah Tinggi jauh lebih mahal dan perlu diwakili oleh peguam untuk kelancaran prosedur, tetapi tempoh prosedur lebih cepat.

Perubahan Nilai Kes di Pusaka Kecil

Baru-baru ini pada 2 Ogos 2019, Mesyuarat ke-75 Majlis Tanah Negara (MTN) yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah bersetuju untuk meminda Akta Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) 1955 dengan meningkatkan bidang kuasa nilaian pejabat pusaka daripada RM2 juta kepada RM5 juta.

Mesyuarat juga telah menghapuskan syarat perlunya ada Harta Tak Alih (seperti yang ditulis di atas) dan permohonan pusaka boleh difailkan di mana-mana pejabat pusaka di dalam negeri di mana harta tak alih itu berada.

Kesan Pindaan Akta Harta Pusaka Kecil

Kesan signifikan kenaikan nilaian dari RM2 juta kepada RM5 juta ialah ia akan membolehkan urusan prosedur tuntutan pusaka dilaksanakan pada kadar yang lebih murah kerana ia boleh diurus di Pusaka Kecil, bukannya ditolak ke Mahkamah Tinggi yang jauh lebih tinggi kosnya.

Kos ini perlu dikeluarkan dari poket waris, atau didahulukan wangnya. Sekiranya kos tersebut diambil dari harta pusaka si mati sekalipun, ia akan mengurangkan harta pusaka yang ada untuk dibahagikan secara Faraid. Sudah tentu, wang simpanan dari pusaka tersebut perlu dipastikan cukup untuk menampung kos pengurusan ini, dan tidak dilupa untuk membayar hutang arwah yang perlu dilangsaikan. Maka, yang lebih murah itu lebih utama dan menguntungkan kepada para waris.

Sumber: Bernama

Bila Last Boleh Buat Hibah?

Bila Last Boleh Buat Hibah?


Bila menyebut tentang syarat untuk memohon perlindungan Takaful, kebanyakan masyarakat sudah tahu bahawa polisi Takaful hanya boleh diambil semasa masih sihat sahaja. Jika sudah sakit, syarikat berhak menolak permohonan sekiranya dinilai sakit itu sudah kronik dan tidak ‘economically feasible’ untuk dilindungi. Jangan salahkan syarikat kerana ia bersangkut paut juga dengan tabung tabarru’ sumbangan peserta-peserta Takaful yang lain.

Persoalan sama juga timbul untuk Hibah. Berbeza dengan Takaful, soalan ‘bila last boleh buat Hibah’ ini jarang timbul kerana umumnya masyarakat masih belum benar-benar memahami tentang konsep Hibah. Maka itulah peranan kami sebagai perunding Wasiyyah Shoppe, iaitu untuk memahamkan masyarakat mengenai Hibah agar mereka menyegerakan penyediaan dokumen Hibah sebelum hilang kelayakan.

Bagi kebanyakan orang, apa yang difahami dengan Hibah ialah ia bermaksud hadiah, dan harta yang dihadiahkan itu diberi oleh pemilik harta semasa hidup. Jika pemilik sudah meninggal, maka tiada lagi ruang untuk Hibah kerana harta tersebut kini menjadi harta pusaka dan tertakluk kepada pembahagian Faraid.

Pendek kata, Hibah itu adalah perancangan harta semasa hidup.

Sebenarnya masih ada syarat lain yang menentukan keadaan di mana Hibah sudah tidak lagi boleh dibuat atas sebab-sebab yang tertentu.

Keadaan ini disebut sebagai ‘Marad al-Maut’.

Marad al-Mawt

Ringkasnya, Marad al-Mawt bermaksud ‘sakit yang membawa kepada kematian’. Sukar untuk membuat senarai kondisi penyakit-penyakit yang dihidapi, tetapi secara umumnya seperti berikut:

  • Penyakit itu membawa kepada kematian
  • Pesakit mati dalam tempoh kurang setahun akibat penyakit tersebut, atau selepas setahun dalam keadaan penyakit bertambah serius.
  • Penyakit itu boleh melupakan pesakit itu daripada kepentingan yang bersifat keduniaan.

Untuk mudah memahami, antara contoh Marad al-Mawt ialah kanser kronik tahap empat, terlantar dalam vegetative state dan sebagainya.

Hibah Semasa Marad al-Mawt

Sekiranya Hibah dibuat dalam keadaan pemilik harta Marad al-Mawt, kesannya amatlah besar terhadap waris yang sepatutnya menjadi penerima Hibah. Hibah yang dibuat itu boleh ditolak dan taraf dokumen tersebut samalah seperti pemberian Wasiat dan tertakluk kepada hukum Wasiat iaitu:

  • Maksimum 1/3 daripada harta
  • Penerima bukan dalam kalangan waris, melainkan mendapat persetujuan waris-waris yang lain.

Kesimpulan

Masyarakat kita memang suka bertangguh, terutamanya apabila melibatkan perancangan harta dan kewangan. Malangnya, masa terakhir untuk Hibah tidak berada di bawah kawalan kita. Sakit dan mati itu termasuk dalam ilmu dan rahsia Allah. Dan bila ia tiba, hilang sudah kelayakan untuk Hibah. Yang ada cuma wasiat, atau pusaka.

Buatlah Hibah, agar waris tidak Hiba. Whatasapp saya Ansari, 019-749 8210 untuk details