Q : Puan, saya dah dapat Perintah Pengesahan Hibah. Bagaimana saya nak daftarkan Perintah itu untuk tukarnama Penerima Hibah dalam geran? Pemberi Hibah dah meninggal. Apa langkah seterusnya?

——————–

Saya minta pembaca yang bertanya lampirkan Perintah tersebut untuk saya teliti. Ternyata Perintah tersebut tidak mempunyai “conclusive legal effect”. Hanya ada perkataan, “bahawa pemberian Hibah adalah wujud”.

Apa kesannya?

Sebelum saya ulas lebih lanjut, perlu difahami.

 

Ada 3 cara bagaimana penukaran pemilikan harta boleh dilakukan di dalam geran (khas untuk harta tak alih) :

 

Pindahmilik

Ini adalah proses yang paling banyak sekali dilakukan. Proses adalah melalui Borang 14A dan perlu ditandatangani antara 2 pihak iaitu antara Pemberi/Penjual/Pentabir dengan Penerima/Pembeli. Harta perlu dinilaikan di LHDN dan akan dikenakan duti setem berdasarkan harga jual beli ataupun nilai hartanah di pasaran semasa yang mana lebih tinggi.


Jika balasan kasih sayang antara suami dan isteri, duti setem akan dikecualikan 100%. Jika balasan kasih sayang antara ibu bapa dan anak, duti setem akan dikenakan 50%. Pindahmilik selain itu akan dikenakan duti penuh (ad valorem).

 


Turunmilik akibat kematian


Perlu melalui proses permohonan pusaka dahulu sama ada di unit pusaka kecil, pejabat tanah berhampiran ataupun di Mahkamah Tinggi Sivil (jika nilai hartanah lebih RM2 juta).

Turunmilik adalah melalui Perintah Pembahagian Pusaka yang dikeluarkan oleh Unit Pusaka ataupun Perintah Pembahagian yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Sivil. Turunmilik akibat kematian tidak dikenakan duti setem tetapi dikenakan bayaran perintah pusaka yang minimum berdasarkan nilaian harta tersebut.

 


Perletakhakkan melalui Perintah Vesting Order


Penukaran pemilikan harta secara Letakhak ialah melalui Perintah Mahkamah Tinggi (sama ada Sivil atau Syariah). Perintah Mahkamah perlu mempunyai klausa yang jelas tentang Vesting Order (Perintah Perletakhakkan).

Untuk tujuan letakhak, Seksyen yang digunakan ialah Seksyen 420 dan 421 Kanun Tanah Negara. Jika Perintah Mahkamah tersebut ada menyebutkan secara khusus Seksyen tersebut, maka Perintah tersebut mempunyai “conclusive legal effect” dan kesannya ialah boleh didaftarkan terus di pejabat tanah untuk proses tukarnama.

Penukaran nama melalui cara ini tidak dikenakan duti setem hanya dikenakan bayaran pendaftaran yang minimum di pejabat tanah.

 


Bila dah jelas tentang 3 cara bagaimana proses penukaran hakmilik boleh berlaku, baru anda faham kenapa pentingnya memohon Perintah Pengesahan Hibah yang mempunyai “conclusive legal effect”. Walaupun pemberi hibah dah meninggal, perintah tersebut masih boleh didaftarkan dan tidak perlu melalui proses permohonan pusaka.

Jika perintah Hibah tidak ada klausa tersebut, maka ia tidak termasuk dalam 3 kategori yang membolehkan ia didaftarkan di pejabat tanah. Maka perintah tersebut hanya boleh digunakan di peringkat pembahagian pusaka sebagai dokumen sokongan sahaja untuk mengesahkan wujudnya hibah.

 

Tak semua hibah perlu disahkan di Mahkamah. Mestilah ada tujuannya kenapa sesuatu hibah itu perlu disahkan di Mahkamah. Dan situasi di atas adalah antara tujuannya.

 

Juga menjawab persoalan, hibah tak semestinya kena melalui pindahmilik. Jika ada situasi yang menyebabkan pindahmilik bukan cara yang sesuai untuk dibuat pada ketika itu, hibah boleh dibuat melalui cara perletakhakkan. Iaitu memohon Perintah Pengesahan Hibah yang mempunyai kesan Vesting Order.


Nak buat dokumen hibah sendiri atau nak suruh Pesuruhjaya Sumpah yang buat. Juga tak ada masalah jika itu memadai untuk tujuan dan keperluan anda. Cuma kesannya, ia tidak ada “conclusive legal effect” itu sahaja.

 

Yang penting buat sesuatu biarlah dengan ilmu. Biar tahu jangan keliru.


Disclaimer : Ini hanyalah penerangan ringkas yang umum untuk pengetahuan orang ramai sahaja. Ia bukanlah nasihat undang2 yang lengkap dan terperinci. Jika ada masalah yang lebih khusus sila dapatkan nasihat perundangan yang lebih lengkap.

 

 

Sumber:
Puan Roslina Sabiyah
~Peguambela & Peguamcara (BC/R/838)
~Peguam Syarie Johor

 

 

Ansari
error: Sorry, content is protected!
Suka info yang anda baca?
.
Dapatkan artikel TERBARU terus ke email!

Suka info yang anda baca?

.

Dapatkan artikel TERBARU terus ke email!

Satu lagi langkah diperlukan sebelum langganan disahkan. Sila klik CONFIRM langganan di email anda!

Share This