Hartanah adalah aset bernilai tinggi dan secara umumnya boleh dikatakan sentiasa meningkat naik pada setiap tahun. Faktor tersebut menjadikannya aset yang berisiko tinggi untuk direbutkan oleh waris-waris. Malah dianggarkan 90% aset beku yang bernilai RM70 bilion itu terdiri daripada hartanah pusaka yang tidak diuruskan.

Oleh sedemikan, sangat penting untuk hartanah dimasukkan dalam perancangan pewarisan harta semasa hidup lagi.

Walaubagaimanapun, anda perlu berhati-hati dalam membuat Hibah Rumah kepada waris.

Ramai yang mengambil mudah dengan membuat dokumen sendiri, mengambil khidmat peguam yang tidak berpengalaman dalam hibah pusaka, atau syarikat pusaka yang baru ditubuhkan.

Risikonya besar kepada penerima kerana hibah yang dibuat dengan tidak sempurna boleh terbatal

 

Rancang Pembahagian Harta Semasa Hidup  

Hibah terlaksana semasa hidup lagi – berbeza dengan wasiat yang berkuatkuasa selepas pemilik harta meninggal dunia. Ini adalah perbezaan ketara antara kedua instrumen tersebut.

Mungkin nampak kecil bagi yang kurang faham, tetapi sebenarnya kesannya besar terhadap harta yang diwariskan.

Membawa kita kepada persoalan lazim diutarakan; Mana satu yang lebih bagus untuk dibuat?

Berikut jawapan ringkas..

 

Sekiranya penerima yang dinamakan adalah individu yang berhak mendapat hak Faraid (contohnya seperti isteri dan anak-anak), maka anda perlu menyediakan dokumen hibah rumah kepada waris tersebut.  

 

Wasiat tidak bagus ke?

Bagus, apabila dibuat kena pada fungsinya.

 

Wasiat apabila ditujukan kepada waris Faraid – fungsinya terhad, ibarat pesanan semata-mata. Waris-waris boleh menuruti arahan wasiat tersebut, atau jika tidak dituruti pun, tidak berdosa.

 

Rancang Pewarisan Harta, Untuk Pastikan Anak dan Isteri Dapat Terus Tinggal di Rumah

Kebanyakan orang membeli rumah untuk kegunaan anak dan isteri, dan berharap setelah pemergiannya, mereka dapat terus berteduh dan mempunyai hak mutlak ke atas hartanah tersebut.

 

hibah rumah kepada waris

 

Sekiranya pemilik rumah telah membuat hibah rumah kepada waris yang berkenaan semasa hidupnya, mereka tidak perlu lagi berkongsi hak milik rumah bersama-sama dengan waris-waris Faraid yang lain.

Rumah yang telah dihibah itu tidak lagi menjadi harta pusaka pemilik asal harta tersebut kerana pemberian rumah telah terlaksana semasa pemberi masih hidup lagi. Oleh sedemikian, harta tersebut diasingkan dari pembahagian secara Faraid.

 

Nak rancang Pewarisan? PM saya Ansari, 019-749 8210 atau Whatsapp dengan KLIK SINI.

 

Keperluan Dibuat Secara Dokumen, Bukan Lisan

Orang dulu-dulu banyak membuat hibah rumah ‘pusaka’ secara lisan. Banyak kelemahannya, terutamanya bagi membuktikan sempurnanya rukun dan syaratnya. Bukti utama dan mungkin satu-satunya bukti yang ada adalah keterangan saksi. Banyak lompongnya di situ.

Sebagai contoh, sejauh mana saksi boleh mengingati secara terperinci apa yang telah dilafazkan, terutamanya setelah berlalunya berpuluh tahun?

Apabila pemilik asal rumah telah meninggal dunia, waris berisiko bertelegah merebut harta yang ditinggalkan. Penerima bertegas harta itu telah menjadi miliknya, manakala waris lain inginkan bahagian mereka mengikut hak Faraid.

 rebut pusaka

 

Hibah rumah kepada waris yang dibuat secara dokumen, dan disediakan oleh pakar industri seperti Wasiyyah Shoppe lebih terjamin dapat terlaksana tanpa masalah.

Jika anda pentingkan kebajikan waris selepas ketiadaan anda, sila titikberatkan penyediaan dokumen yang sempurna dari segi syariah dan undang-undang.

Jangan ambil risiko menulis dokumen sendiri menggunakan format yang berlegar di internet, kerana takut-takut penerima yang dinamakan gagal mendapat hak tersebut sekiranya hibah terbatal.

 

Kos yang dibayar untuk mendapatkan khidmat profesional Wasiyyah Shoppe merangkumi penyelidikan untuk memastikan dokumen yang dibuat sentiasa patuh syariah, dikemaskini agar selari dengan undang-undang, relevan dan tiada masalah untuk terlaksana.

 

Jenis Hibah Mutlak dan Bersyarat

Secara umumnya, terdapat dua jenis hibah, iaitu secara mutlak atau bersyarat:

 

Hibah Mutlak

Secara ringkas, hibah mutlak adalah pemberian rumah terus kepada penerima, tanpa diikat dengan syarat atau balasan.

Kesan besar dan signifikan apabila seseorang pemilik harta membuat hibah jenis ini adalah;

 

Sekiranya penerima yang meninggal dunia dahulu tetapi pemberi masih hidup, rumah yang telah dihibah itu akan dibahagikan kepada waris-waris Faraid penerima.

 

Pemberi hibah cuma akan dapat semula bahagian Faraidnya sahaja. Kesan hibah ini sama seperti pindahmilik terus di pejabat tanah.

 

Untuk perhatian, kebanyakan syarikat pusaka dan majlis agama yang menyediakan khidmat ini membuat hibah mutlak.

 

Hibah Bersyarat

Terdapat syarat ‘ruqba’ yang mengikat. Berbeza dengan mutlak, syarat yang mengikat ini memberikan kesan ‘patah balik’ kepada siapa yang akan mewarisi rumah yang telah dihibahkan.

 

Sekiranya penerima yang meninggal dunia dahulu dari pemberi, harta yang dihibahkan akan berpatah balik hak kepada pemberi.

 

Syarat ini penting dan memberi kesan besar kepada pemberi kerana kita tidak tahu siapa di antara pemberi atau penerima yang akan pergi dahulu.

Pemberi mahu menyerahkan harta tersebut khusus kepada penerima yang dinamakan, dan tidaklah dia mahu harta itu jatuh kepada waris penerima dalam keadaan dia masih lagi hidup.

Dengan adanya syarat ruqba, yang hidup antara pemberi atau penerima akan mendapatkan hak ke atas hartanah tersebut.

 

Nak rancang Pewarisan? PM saya Ansari, 019-749 8210 atau Whatsapp dengan KLIK SINI.

 

Kelebihan Wasiyyah Shoppe Sebagai Syarikat Amanah Yang Khusus Dalam Industri Pusaka

ofis pejabat

Kesedaran masyarakat untuk merancang pewarisan harta yang semakin meluas menyebabkan semakin banyak syarikat pusaka ditubuhkan.

Anda perlu memilih syarikat yang betul-betul berpengalaman dan berpengetahuan mendalam tentang teori dan praktikal hibah. 

Walaubagaimanapun, banyak syarikat yang menawarkan servis tersebut tidak pernah melalui perbicaraan pengesahan hibah di Mahkamah Syariah. Sedangkan itulah dia kayu ukur kualiti dan kesempurnaan dokumen yang disediakan.

 

Wasiyyah Shoppe ada rekod lebih 300 kes pengesahan hibah di Mahkamah Syariah, semuanya berjaya.

 

Apabila anda membuat dokumen Hibah Rumah kepada waris, jangan lupa tentang proses perlaksanaan turunmilik harta tersebut.

Wasiyyah Shoppe sentiasa peka terhadap aspek patuh syariah dan perubahan undang-undang harta. Barisan panel penasihat yang berpengalaman luas dalam bidang kehakiman, syariah, fiqh pewarisan dan pentadbiran pusaka kecil sedia untuk mengawal selia.

Syarikat amanah seperti Wasiyyah Shoppe terjamin tidak akan tutup kedai. Ini merupakan elemen ‘perpetuity‘ yang khusus bagi sebuah syarikat amanah.

Kenapa elemen ini penting?

Anda pastinya tidak mahu waris anda terkontang kanting apabila penyedia dokumen tidak lagi dapat dihubungi kemudian hari, bukan?

 

Nak rancang Pewarisan? PM saya Ansari, 019-749 8210 atau Whatsapp dengan KLIK SINI.

 

 

 

Ansari
error: Sorry, content is protected!
Suka info yang anda baca?
.
Dapatkan artikel TERBARU terus ke email!

Suka info yang anda baca?

.

Dapatkan artikel TERBARU terus ke email!

Satu lagi langkah diperlukan sebelum langganan disahkan. Sila klik CONFIRM langganan di email anda!

Share This